Sunday 8 August 2010

Santorini ATV Roadtrip

Ett sätt att sig runt på ön är att hyra en moped eller en ATV (fyrhjuling). Vi ville självklart utforska ön lite mer och förbarmade oss därför över ett sådant fordon för dagen. Som vanligt är det Tobbe som kör eftersom jag fortfarande inte riktigt kommit igång med körkortet. Iaf... Vi packade oss iväg med denna lilla maskin som gick bra men var lite seg i uppförsbackar, vilket det givetvis finns gott om här. Men det gick. Vårt första stopp kom att bli 'Red beach' - en strand med röd sand. Den var inte så inbjudande som namnet fick det att verka, vi plaskade lite i vattnet innan vi återupptog vår färd.

Vi hade ingen riktig plan över vart vi skulle, och ingen karta hade vi med oss. Men åker man upp på berget som ligger här bakom Perissa så ser man istort sett hela ön. Vi satte kurs mot den norra delen och passerade små byar av vita hus med blåmålade fönster och dörrar. Jag kom på mig själv att fundera på om detta är traditionellt för grekland, eller om det är en turistimage; något de gör för att vi förväntar oss att det ska vara så. Jag vet inte.

Vår färd gick genom Pyrgos, ner till Kamari, sedan tillbaka upp till Fira, Firastefani och Oia. I Firastefani hittade vi de lyxiga vitmålade hotellen med pooler som överblickar Caldera med dess kristallblå vatten. Det är dessa hotell som förekommer på alla vykort. Fina var de!

När vi kom till Oia på den norra delen var det dags för ett bad. Stranden låg vid Ammoudi bukten och hade klarare vatten än det vi badat i nere i söder (kanske bara var ljusare och grundare botten, men så upplevde jag det iaf). Stenig strand och lite vågor var perfekt för att svalka sig lite i.

Santorini är en rätt torr ö utan någon vidare växtlighet egentligen. Men vad det finns gott om är vinodlingar. När vi var på toppen av Profitis Ilias (berget) kunde man tydligt se att detta var en stor syssla på ön. Tydligen exporteras det 100 miljoner flaskor med vin här ifrån årligen, vilket jag tycker låter ofantligt mycket med tanke på att ön bara har en befolkningsmängd på 14000 (som iof växer och blir 120000 under sommarhalvåret).

Något annat Santorini är känt för är dess solnedgång. Vi kände att vi ville ta del av denna med när vi nu ändå sett det mesta ön har att erbjuda. När kvällningen närmade sig skrammlade vi iväg med vår lilla maskin till ett ställe som utlovade "Unique Sun view". Vi var tidiga och kunde inta första parkett vilket innebar en skön solstol med utsikt över Calderan och solnedgången. Det serverades förfriskningar till den som så önskade i väntan på solnedgången. En kvinna satte sig och började spela på en stor harpa (det heter förmodligen något annat, men låt oss kalla den det för enkelhetsskull). Så där satt vi, solstol, kall Cola och live harpamusik och väntade på den världsberömda solnedgången. Stämningsfullt sjönkt den allt rödare solen ner i havet vid horisonten.

Mörkret föll snabbt och efter lite mat och shopping nere vid stradpromenaden var det dags att lämna tillbaka vår lilla ATV.

En heldag ute på vägarna under en starkt skinande sol är inte bara varmt och härligt, det är tröttsamt med. Tobbe ligger och snarkar för fullt och jag ska ta och avsluta detta och läsa ett par sidor i min nya bok (de två andra är slut).

...

No comments: